Anthemis Nobilis (ofta kallad romersk kamomill eller engelsk kamomill) är en flerårig ört som odlas för sina hälsofördelar och har använts av människor i över 2 000 år. En av de tidigaste uppgifterna om människor som dricker kamomillte är från de tidiga egyptierna och senare sachsarna och morerna. Ofta utvinns oljan från växtens blommor och används i hälsoprodukter, skönhetsprodukter och aromaterapi. Ingredienserna härrör från blommorna från Anthemis Nobilis, antingen från ett oljeextrakt eller pulverbas, och används i många kosmetika, personliga vårdprodukter och olika hudvårdsprodukter. Oljeextraktion utförs på växten efter ångdestillation och används på en mängd olika sätt, även om den mest aktuella användningen är lokalt eller genom aromaterapi. Fördelarna med kamomill verkar aldrig ta slut när det gäller att ta hand om din hud och resten av din kropp. Forskare upptäcker nya sätt att använda kamomill, såväl som ett antal sätt som det hjälper oss att leva hälsosammare och starkare.

Anthemis Nobilis har lugnande och antibakteriella egenskaper

aloe vera gel evergetikon
Evergetikon aloe vera gel med kamomill

Det bekämpar inflammation i huden, inklusive inflammation av solbränna och mindre repor och skärsår. Eftersom det har antiseptiska egenskaper kan det ta bort bakterier. Kamomill används ofta för att behandla hudirritationer, såsom finnar eller andra akneproblem, och minskar svullnad och rodnad som kan uppstå vid sådana tillstånd. Andra funktioner inkluderar att ta bort gifter från huden och rengöra talgkörtlarna och de ekkrina körtlarna när vi svettas. Kamomillolja, särskilt i kombination med trollhassel, skapar den perfekta lotionen för att behandla irritation och klåda i huden från hudsjukdomar som eksem.

Romersk kamomill eller Anthemis Nobilis har förmågan att stödja hudens näringsnivåer och hjälpa till att mätta huden inifrån.

Ångbad med kamomillte har visat fantastiska resultat när det gäller att behandla olika hudåkommor, oavsett om de är aktuella hudproblem eller de som genereras inifrån epidermis. Att applicera kamomillextrakt topiskt på huden hjälper också till att minska inflammation och svullnad i muskler och leder. På grund av kamomillens förmåga att lugna aktiviteten av inflammation och reglera blodflödet, hjälper det till att minska blodtrycket i venerna och svullnaden av blodkärlen. Kamomill används också för att lindra huvudvärk, sinustryck och andra bihåletillstånd, tandvärk och olika andra hud-/muskel-/benskador som kan uppstå.

Romersk kamomillolja och andra produkter är fulla av kalcium, magnesium och kalium

och är ett utmärkt närande hjälpmedel inte bara för huden utan också för ben, muskler och blod i våra kroppar. Kamomillens egenskaper är så lugnande att extraktet används lokalt och i aromaterapi för att minska nervositet, rastlöshet, ångest, sömnlöshet, irritabilitet och sömnbrist. Vissa har till och med använt kamomill som ett insektsmedel, eftersom dess söta lukt och kemiska make-up fungerar som ett naturligt avskräckande medel för myggor och andra besvärande skadedjur. Kamomill har också ansetts högt som en effektiv behandling för matsmältningsbesvär och andra gastrointestinala tillstånd. Kamomill kan eliminera infektioner inne i magen, samt befria tarmarna och magen från olika maskar. Det används också ofta i hårprodukter som tar bort kvalster och löss från hårbotten.