Idag äter kretensare mycket mer olivolja än människor någon annanstans i världen. Det varma klimatet, den rena luften och de strikta reglerna för hur oljan utvinns ur oliverna är de viktigaste faktorerna till att olivoljan från Kreta är så hälsosam. Och förutom det faktum att denna extra jungfruolja från Kreta är mycket bra för hälsan så smakar den också bra. Kretensaren ser olivoljan som ett värdefullt livselixir. Den 80-åriga kretensiska bonden och hans 100-åriga mor är levande bevis! Tänk om vi kunde använda sådan här olja inom hudvård och shönhetsprodukter. Evergetikon gör det!

Kretensisk olivolja i Evergetikon produkter är bra naturmedicin och blivit en väldigt viktig ingrediens. Olivoljans innehåll ger den förmågan att återfukta, läka och ge näring åt huden samt få huden mjuk och smidig. Den har en förmåga att gå in på djupet och kan ”låsa fast” den naturliga fukten, vilket förhindrar att torr hud uppstår. Dessutom är dess antioxidantegenskaper som skyddar mot för tidigt åldrande obestridliga.

Olivoljans egenskaper

evergetikon tvål
Evergetikon skönhetstvålar för ansikte och kropp

Olivolja är en naturprodukt med många fördelar och användningsområden. Olivolja är en effektiv lösning på hur du ska ta hand om din hud så att den mår bra! Alla vill ha en underbar, slät hud med lyster. Alla vill vara vackra. Därför spenderar många människor mycket pengar och tid på hudvårdsprodukter, smink och spa-behandlingar. Men ser de till att dessa produkter och behandlingar är säkra och bra för huden? Finns det några skadliga kemiska ingredienser i hudvårdsprodukter och kosmetika som påverkar din hud negativt? Kan du få oönskade biverkningar som irritation, rodnad och akne av de dyra produkterna?

Vi vill rekommendera dig att använda olivolja – för att ge ditt ansikte och din kropp den bästa, mest effektiva och naturliga hudvården.

Varifrån kommer olivolja?

Olivolja framställs av från frukten från olivträd. Människor har i tusentals år tyckt om att äta olivolja på grund av dessmånga fina egenskaper och goda smak. Tidigare gick det till så att efter att oliverna plockats för hand och tvättats noggrant, skulle de krossas mellan två tunga kvarnstenar dragna av åsnor. Numera är processen att göra olivolja lättare! Nuförtiden används vassa knivblad av stål till att finfördela oliverna till en tjock massa. Denna massa centrifugeras hårt och på så sätt separeras oljan från vattnet; vattnet hälls bort och det som återstår är fin, kallpressad olivolja. Det finns några typer av olivolja som du bör lägga särskilt på minnet: extra jungfru olivolja och ren olivolja.

Endast 30 procent av oliverna kommer att kallpressas till extra jungfruolivolja. De oliver som inte är i bästa skick, har oxiderat eller har för hög syrahalt och därför inte har den godaste smaken kommer dock att genomgå raffineringsprocessen. Oljeproducenterna använder sig av kemikalier för att neutralisera smaken av denna olja. I slutprocessen avlägsnas kemikalierna. Produkten kallas ”olivolja” eller ”ren olivolja” i butikerna – och den är alltså raffinerad. Man har på kemisk väg och med hög värme tagit bort de unika dofterna och smakerna, för att sedan som ett sista steg tillsätta lite jungfruolja som smaksättning. Även om alla typer av olivolja är fördelaktiga för människors allmänna hälsa, hud, hår och skönhet, bör du skilja den raffinerade olivoljan från extra jungfruolivolja.

För att göra den extra jungfruolivoljan måste olivträdens frukter skördas vid exakt rätt tidpunkt, bearbetas korrekt och helt sakna sjukdomar. Processen att göra extra jungfruolivolja måste följa en rad strikta standarder och kräver att oljan framställs utan tillsats av kemikalier eller temperaturbehandling.

Olivolja och hudvård

evergetikon ansiktskräm
Evergetikon ansiktskräm mot rynkor med alor vera, vild ros och neroli

Ett av de bästa användningsområdena för olivolja är hudvård, då oljan är så fuktgivande. Extra jungfruolivolja anses vara den mest underbara fuktkrämen för ditt ansikte och din kropp! Om du vill hitta det bästa sättet att förhindra torr, flagnande hud på vintern bör du överväga att använda olivolja. Det är en naturlig fuktighetskräm.

Kretensisk olivolja innehåller lipider som bidrar till talgproduktionen. Talg är den naturliga människans smörjmedel. Olivolja är en naturlig fuktkräm för torr hud, säker att använda och lätt för huden att absorbera. Dessutom har den förmågan att reparera skadade hudceller. När oljan tränger in i huden hjälper den till att låsa in fukten. Därför kommer användning av olivolja att förhindra problem med torr hy.

Du rekommenderas att använda olivolja på vintern, när det är kallt och luften är torr. Många studier och forskning har visat att olivolja innehåller antioxidantegenskaper. Vid användning av hudvårdsprodukter med jungfruolja från Kreta kommer att kollagen- och elastinproduktionen att öka. Det gör att din hud ser fast och frisk ut. Innan du använder smink (toner) kan du använda olivolja istället för en underliggande fuktkräm.

Oljesyra ger näring och mjukgör huden samtidigt som den kan tränga djupt in i huden och hålla den fuktig. Linolsyra är särskilt värdefull för anti-agingkrämer, eftersom det hjälper till att förnya huden. Palmitsyra tillhör de mättade fettsyrorna och har mjukgörande egenskaper. Den håller huden spänstig genom att stärka hudbarriären och förhindra att den torkar ut.

”För oss är olivolja ett värdefullt arv och en livsupplevelse som vi känner att vi är skyldiga hela världen”, säger Evergetikons ägare Ioannis Skrafnakis.