Vitaminer av olika slag spelar en viktig roll i hudvård. Från A till D (och K!) – vitaminer har förmågan att förbättra hudens hälsa. E-vitamin är en av de vanligaste inom hudvård. Oavsett om det intas eller appliceras lokalt kan det hjälpa till att stödja hudens hälsa och utseende, skydda den från UV-skador och eventuellt sakta ner åldringsprocessen. Här tar vi en närmare titt på exakt hur E-vitamin kan vara fördelaktigt inom hudvård.

Vad är E-vitamin?

E-vitamin (även känt som tocopherol, står ofta under detta namn i innehållsförteckningar) är en mycket potent antioxidant. E-vitamin är antiinflammatoriskt och har positiv påverkan på huden. Det finns i många hudvårdsprodukter, särskilt fuktkrämer. Det finns åtta olika E-vitaminföreningar, varav Alfa-tocopherol är den vanligaste och mest effektiva hos människor.

livsmedel e-vitamin
E-vitamin i livsmedel

E-vitamin finns i en mängd olika livsmedel, bland annat i lax, gröna grönsaker som broccoli och spenat, nötter som hasselnötter och vegetabiliska oljor som solros- och vetegroddsolja. Man kan tillverka syntetiskt E-vitamin, men det är mindre effektivt än det naturligt framställda vitaminet.

De flesta människor behöver inte komplettera sin kost med E-vitamin – mängden de får från vardagliga livsmedel är vanligtvis tillräcklig. Cirka 15 milligram per dag rekommenderas för tonåringar och vuxna. Tänk på att överdriven användning av E-vitaminstillskott har visat sig förhindra blodkoagulering, vilket resulterar i risk för farlig blödning. Hos män kan ett alltför stort tillskott av E-vitamin öka risken för att utveckla prostatacancer. Alltså är det bäst att helt enkelt få sitt dagliga behov av E-vitamin från mat.

Vitamin E och hudvård

Personer med fet hud kan ha mer E-vitamin än de med torr hud. Vid förtäring transporteras E-vitamin till huden genom talgkörtlarna. Lokalt tillsätts E-vitamin till en mängd olika hudvårdsprodukter, inklusive ögonkrämer, serum, anti-aging lotioner, solskyddsmedel och vissa typer av smink.

E-vitamin absorberas ganska lätt av huden när den appliceras lokalt, oavsett om det är i kapslar eller krämer. Faktum är att kapslar av E-vitamin kan appliceras på mycket torra områden, som armbågarna, för en extra återfuktning. Även om vitaminolja är ganska tjock, kan det ändå vara till hjälp vid torra fläckar. Om du vill ha något lättare att stryka på huden, välj krämer snarare än oljor.

hudvård vitamin
Vitaminer för hudvård

Förutom dess fuktgivande förmågor är E-vitamin känt som en mycket potent antioxidant. Det betyder att den har förmågan att neutralisera fria radikaler. Fria radikaler är instabila atomer. De har potential att skada helt friska celler. I huden kan de bryta ner kollagen och elastin, två proteiner som bevarar huden elastisk, fast och slät. Utan kollagen och elastin skulle huden inte vara så fast som den är. Istället skulle den tappa elasticiteten och bli överdrivet skrynklig. Faktum är att när vi åldras blir våra lager av kollagen och elastin uttömda, och det är därför vår hud börjar visa synliga tecken på åldrande.

Utöver sin förmåga att rensa ut fria radikaler kan E-vitamin genom sina antiinflammatoriska egenskaper bidra till att minska hudskador orsakade av UV-exponering. Det inkluderar solbränna, pigmentering och till och med hudcancer. Laboratoriestudier på möss har visat att det fanns lägre förekomst av cancer, liksom att det gav lindring åt solbränd, inflammerad och pigmentfläckad hud.

E-vitamin och hudbarriären

E-vitamin kan hjälpa till att skydda och ge näring åt hudbarriären. Föreställ dig hudbarriären som en vägg som förhindrar gifter från att komma in i huden där de kan orsaka skador. En skadad hudbarriär kan leda till rodnad, inflammation, flagning och andra problem med hyn. 

När din hud känns len och ser mjuk ut är din hudbarriär frisk. Om du har problem som torra fläckar kan du vara säker på att din hudbarriär har blivit utsatt för påfrestningar. E-vitamin hjälper till att förhindra detta genom att hålla de naturliga lipiderna i huden fräscha. Dessa lipider är en viktig del av hudbarriären. Du kan tänka på dem som murbruket i den ovan nämnda väggen, medan hudcellerna är tegelstenarna. Tillsammans bildar de hudbarriären och håller den stark.

E-vitamin och pormaskar

E-vitamin har förmågan att förhindra att talg i porerna oxiderar. Visste du att anledningen till att pormaskar blir svarta, är att de utsätts för syre? När fettet i porerna stiger upp till hudens yta och kommer i kontakt med syre, uppstår den fula grå-svarta färgen som kännetecknar pormaskar. Den svarta färgen kommer alltså inte från smuts, som vissa tror. E-vitamin, med sina antioxidantförmågor, kan hjälpa till att förhindra detta. Notera dock att detta inte betyder att dina porer töms på talg, tvärtom kan E-vitamin i vissa fall leda till att porerna täpps till.

E-vitamin och du

Med all ovanstående information i åtanke förstår du varför E-vitamin har många fördelar och är värt att lägga till i din hudvårdsrutin. Men du behöver inte använda ren E-vitaminolja eller kapslar – du kan med bra resultat använda krämer eller lotioner som redan innehåller ingrediensen.  Kom också ihåg att E-vitamin är en viktig antioxidant som kan hjälpa till mot åldrande hud, så det är ett bra vapen att ha i din anti-aging arsenal. För bästa resultat, prova en produkt som innehåller både E- och C-vitamin.

Avstå från att använda E-vitamin för att behandla ärr och bristningar (som faktiskt är en typ av ärrbildning), eftersom det sannolikt inte hjälper utan kan förvärra tillståndet.

Evergetikon använder E-vitamin som är utvunnet ur sojabönor. E-vitamin, tocopherol acetate, är en naturlig antioxidant som är utmärkt att använda i egentillverkade hudvårdsprodukter och gör att produkterna håller länge.