Aloe Barbadensis är ett annat ord för Aloe Vera. Aloe är en ökenväxt som lagrar vatten i sina blad. Det är en antiinflammatorisk och effektiv hudfuktighetskräm, saften som lagras inuti används ofta som ett sätt att behandla solbränna. Du kan köpa Aloe på flaska och använda den som huskur för att behandla solbränna – eller så kan du bokstavligen skära upp bladen och pressa ut juicen direkt på din hud!

Hur framställs aloe vera-juice?

Aloe-bladet har tre lager: en inre klar gel som nästan helt består av vatten, ett mellanlager av sav och ett yttre hölje. Det finns olika bearbetningsmetoder men i allmänhet börjar framställning av aloe vera-juice med att skörda blad. De bästa bladen bör vara tre till fyra år gamla så att de har en full koncentration av aktiva ingredienser. Bladen bearbetas eller kyls inom sex timmar efter att de skurits för att bevara de aktiva ingredienserna. Inom 36 timmar efter skörd tas det yttre höljet bort och det som är kvar förs genom en kvarn. Vätskan som man får fram genom denna process filtreras därefter och stabiliseras för att förhindra att den separerar. Vanligtvis lagras juicen i bärnstensfärgade glasflaskor för att förhindra att ljus reagerar med aloes bioaktiva ämnen. Juicen blandas med andra preparat för att framställa livsmedel och farmaceutiska eller kosmetiska produkter.

Varför använder vi aloe vera i våra produkter?

Aloe Barbadensis, eller Aloe Vera, är en suckulent växt som erbjuder många fördelar och passar alla hudtyper, speciellt torr, skadad, trasig, känslig och irriterad hud.

Aloe vera har använts för medicinska ändamål i flera kulturer under tusentals år, ofta för att behandla sår, brännskador och andra hudåkommor. Det är en inhemsk växt i de torraste regionerna i Asien, Europa, Amerika och Afrika. Aloe vera fungerar som en naturlig fuktighetskräm. Växtens blad innehåller antioxidanter, såsom betakaroten (vitamin A), vitamin C och vitamin E. De innehåller också vitamin B12 och folsyra. På grund av aloes höga vattenhalt (över 99% vatten!) är det ett utmärkt sätt att återfukta och föryngra huden med naturliga näringsämnen.

Aloe vera innehåller campesterol och bradykinin. Campesterol hjälper till att minska inflammationer (rodnad, värme, smärta, svullnad) medan bradykinin har en positiv effekt på mikrocirkulationen. På grund av dess antiinflammatoriska egenskaper och de renande mineralsalterna den innehåller (som zink) är aloe vera också en viktig bekämpare av akne. Den renar huden samtidigt som den verkar mot uttorkning och inflammation. Återfuktad hud blir lugnare och minskar därför produktionen av talg, vilket hjälper till att förbättra utseendet på aknebenägen hud.

https://www.evergetikon.se/product/ansiktskram-med-aloe-anti-age/

En av de viktigaste egenskaperna hos aloe vera är också dess utmärkta samspel med huden och hur den snabbt tränger in i de olika skikten av överhuden. Eftersom aloe vera gör det möjligt för vattnet den innehåller att komma åt celler i de djupaste hudlagren, garanterar användning av aloe vera på huden en effektiv och djup återfuktning.

Aloe veran är full av näringsämnen, vilket ger vitaminer, mineralsalter och aminosyror till epitelcellerna och stöder cellernas ämnesomsättning. 

Aloe vera används också flitigt i kosmetika på grund av dess sammandragande kraft. Gelen innehåller proteolytiska enzymer, stora molekyler som gör det möjligt att aktivera kemiska reaktioner. I detta fall är enzymerna specialiserade på att förstöra proteiner (därav namnet ”proteo” proteinerna, ”-lytiska” som går sönder). Ändå är en stor del av våra celler proteiner. Normalt motstår cellerna dessa typer av enzymer tack vare inbyggda försvarsmekanismer. Men cellerna som finns på det yttre lagret av vår överhud är döda hudceller som inte bidrar till vår huds hälsa förutom genom att fungera som en skyddande sköld. När aloe vera underlätta elimineringen av ytliga, döda celler bidrar detta till att nya hudceller utvecklas samt att en optimal cellförnyelse bibehålls. Dessa enzymers beteende spelar en särskilt viktig roll i läkningsprocessen av huden.

Evergetikon använder aloe barbadensis i flera av sina produkter som mjukgörande fuktkräm. Aloe vera-gel som används i hudvårdsprodukter anses allmänt vara säker. Studier visar att aloe kan återfukta huden efter en enda applicering; en annan studie påvisar att det är en allmänt vältolererad psoriasisbehandling utan allvarliga biverkningar.

Polysackarider – ger Aloe dess återfuktande, mjukgörande och antiinflammatoriska fördelar, samtidigt som de skapar en skyddande barriär på huden. 

Antrakinoner – antimikrobiella och antioxidantegenskaper. 

Fytosteroler – lugnar kliande hud, samt återfuktar och skyddar huden från transepidermal vattenförlust. 

Glykosider – främjar hälsosam cellförnyelse och erbjuder antihistaminiska (anti-allergena) egenskaper, medan vitaminer, mineraler och essentiella aminosyror ger näring åt huden.

https://www.evergetikon.se/product/anti-age-serum-med-aloe-vera-och-neroli/