Den grekiska Koroneiki-olivoljan har sitt ursprung i Grekland som idag är det tredje största olivoljeproducerande landet i världen, efter Spanien och Italien. Grekland är dock den främsta konsumenten av olivolja, där varje person konsumerar nästan 24 liter varje år – grekerna vet med andra ord ett och annat om olivolja.

Denna olivsort är utbredd på Kreta och Peloponnesos. Numera produceras det dock utmärkta olivoljor i andra länder runt om i världen, inklusive Nya Zeeland, Chile, Spanien, Kalifornien och på andra håll. Vad gör denna olivolja så populär över hela världen? Här är en titt på Koroneiki-oliverna och de hyllade olivoljorna som den ger.

Vilka oliver används för att göra olivolja?

Det finns mer än tusen olivsorter runt om i världen. Enligt forskaren Michael Moustakas finns det 52 olivsorter som används i Grekland. Vid tidpunkten för hans rapport 2010 ägnades 80 procent av fruktträdgårdsmarken i Grekland åt odling av oliver.

Olika sorter ger olika olivoljor, som alla har sin egen färg och smak. Olivoljor kan vara en blandning av två eller flera olivsorter eller en enda olivsort.

Precis som vin inte bara är beroende av druvan, handlar olivolja om mer än oliverna. Geografi, geologi och klimat påverkar olivoljans smak.

Alla oliver kan pressas för att göra olivolja, men vissa har blivit vanligare än andra. Varför? Vissa olivsorter har egenskaper som perfekt lämpar sig för olja, såsom de som ger en särskilt hög koncentration av hälsosamma näringsämnen.

Här är lite fakta om Koroneiki – en av de mest populära oliverna.

koroneiki Oliver

Vad är Koroneiki-oliver?

Den kanske viktigaste olivoljesorten som odlas på Kreta och Pelponnesos är Koroneiki-sorten. Tack vare sina attraktiva egenskaper har Koroneiki-olivoljan blivit den mest populära sorten som odlas i Grekland och utgör ca 50-60% av landets olivproducerande areal,

Denna oliv är liten, men mäktig. Den är härdig, relativt lätt att odla och stabil i smaken. Detta är anledningen till att olivoljeproducenter (och konsumenter!) älskar Koroneiki-olivoljan.

Vad gör Koroneiki-oliven speciell?

1. Olivträden är lämpliga för den plantering som är utformad för mekaniserad skörd och beskärning. Koroneiki-oliverna är relativt lätta att odla när det gäller fukt, temperatur, jord och vård.

2. Olivträden är kända för sina utmärkta avkastningsnivåer, vilket uppskattas av odlarna.

3. Olivoljan är full av näringsämnen. Den innehåller exempelvis mycket polyfenoler, vilket kan ha en rad hälsofördelar enligt forskning. De kan minska sjukligheten och bromsa utvecklingen av neurodegenerativa sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Några av de polyfenoler som finns i extra jungfruolja är oleuropein, hydroxytyrosol och oleocanthal. Koroneiki-oliver har vanligtvis höga nivåer av flera polyfenoler inklusive oleocanthal, som ger en trevlig bitter och pepprig smak till oljorna.

4. Olivoljan är mycket stabil. Ett högt polyfenolantal är inte bara hälsosammare – det ger också en mer stabil olivolja. Antioxidanterna saktar ner den naturliga oxidationsprocessen, vilket betyder att denna olivolja är mindre benägen att härskna än andra olivoljor.

5. Olivoljan är mycket smakrik. Bortsett från funktion är Koroneiki-oliverna kända för sin kraftfulla smak. Denna oliv har en unik smakprofil med grön banan och örtiga toner. Smaken är även något pepprig med en trevlig bitterhet, tack vare den höga mängden polyfenoler.

Hur man serverar Koroneiki olivolja

Eftersom den fruktiga Koroneiki extra jungfruoljan har så mycket karaktär kan den användas på många olika sätt. Prova dessa recept för att lyfta fram smakerna av en Koroneiki-olivolja:

  • Doppa bröd i olivoljan. Strö endast över lite havssalt.
  • Använd olivoljan som salladsdressing tillsammans med lite pressad citron. 
  • Ringla olivoljan över en grekisk sallad med tomat, gurka, paprika, lök, fetaost och Kalamata-oliver. Tillsätt en skvätt god rödvinsvinäger och en nypa oregano till den klassiska sommarsalladen. 
  • Droppa olivoljan över en hemlagad soppa eller gryta, innan servering.
  • Ringla olivoljan över chokladglass – en intressant och perfekt smakkombination.  

Hur du än väljer att njuta av denna läckra olivolja, se till att du verkligen lägger märke till dess unika smak!